Från Handelsträdgård till Andelsträdgård

Att driva ett företag är en resa. Att driva ett litet värdedrivet företag på landsbygden är en spännande resa på många sätt. Det gäller säkert även andra företag – men det har jag ingen erfarenhet av.

När vi tog över Hornuddens Handelsträdgård 1992 så odlades mycket UPV (Utplanteringsväxter=sommarblommor), tomater, gurka och även en del på friland (åkern) såsom bönor, potatis, betor, dill, västeråsgurka mm. Grönsakerna såldes på torget, till ICA Bengtssons i Strängnäs och en stor del kördes till Årstahallarna. Det var tuffa tider! Mats jobbade i skolan och innan han började där på måndagsmorgnarna så körde han leverans till Årsta medan jag såg till att barnen kom i tid till skoltaxin för att därefter sköta odlingarna tills Mats kom hem från jobbet som lärare i skolan.

Så här, 25 år senare, är det svårt att komma ihåg allt och förstå hur vi grejade det. Det fanns ingen mobiltelefon utan i stället så hade vi en ringklocka som förstärkte ljudet. När vi hörde den ringa var det till att springa och i bästa fall hinna svara innan den som ringde hade lagt på luren. Den som ringde kunde vara en kund som ville ha ett lass blommor – så vi sprang så fort vi kunde!! Säkert ofattbart för den yngsta generationen.

Mycket har hänt sen dess. Då värmde vi växthusen med olja. Nu är det sjövärme och flis. Då skickades fröbeställningarna med post och det kunde dröja veckor. Nu mailar vi beställningarna och har dem ibland dagen därpå. Nu är ekologiskt en viktig del av både hållbarhetsdiskussioner och samhällsdebatten. Då var det flum och vi har varit med om att på trädgårdsmöten blivit benämnda ”flumnissar”.

Från att farfar och farmor hade sommargäster som hjälpte till med både höskörd och potatisplockning till att farbror Bernt och faster Ebba fick hjälp av (nästan) hela släkten när det var dags att ta upp potatisen och nu till att vi startat en Andelsträdgård är själva idéen besläktad. Det handlar om att att det är omöjligt att i liten skala få lönsamhet vid småskalig livsmedelsproduktion. Olika slags volontärer krävs. Sen kallar vi inte alla för volontärer – men det är hjälpsamma händer (och hjärnor) som behövs eftersom vi fostrats in i att maten inte får kosta. Prisvärd är minst sagt ett relativt begrepp …

Att driva andelsträdgård tillsammans med andelsägare är nytt för oss. Vi startade under 2017 och vi lärde oss en hel del som vi ska praktisera under 2018. Vi fick nyligen en film sänd till oss från Klara som jobbade hos oss i somras och den inspirerar.

Vill du vara en del av Hornudden? Att vara en av de andelsägare som får nyskördat ekologiskt och som även kan ta del av och bidra till verksamheten. Vara med och forma Andelsträdgården – för vi är precis i början av det som vi med säkerhet tror är en av många lösningar på hur stad och landsbygd tillsammans kan lösa matfrågan. Delat ansvar, gemensam kompetens och glädje både när det gäller odling och matupplevelse. Det kan inte bli så mycket bättre;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *