Ekoperspektiv

Monclus VIn1-2013-nov berg

Ibland är det nyttigt att lämna den egna trygga världen och ge sig ut i den sk. ”verkligheten”. Att möta människor i deras verklighet och ta del av den ger en kick. Det blir så tydligt att det är mötena mer än platserna som ger avtryck. Visst är det härligt och ibland hisnande med vackra vyer, men det står sig slätt mot att få ta del av en annan människas livsberättelse.

stranden

Vår röda tråd under resan till södra Frankrike förra veckan var AB. Det var ibland en utmaning och det var intressant att höra en vinodlare som odlat ekologiskt hela sitt liv (och som exporterar 80%) säga ”French people don´t want Bio”. Kvällen innan hade vi frågat efter AB-wine och fick till svar att han (kyparen) inte tyckte om ekologiskt vin. När vi sa att vi gör det så gick han och hämtade en flaska AB-vin…

AB
Intressant är att många av de franska ungdomar, som vi möter, är definitivt intresserade av eko och tycker att det är sämre utbud i hemlandet än i Sverige. Vi, däremot, hittade flera AB-butiker med ett brett sortiment och där flera av produkterna dessutom var lokala. Klimatet gör ju att de har lite större möjligheter och dessutom längre säsong. Att hitta restauranger som var AB var däremot en utmaning. En lyckades vi närma oss – men det var marknadsdag och fullbokat (vilket i och för sig var skoj för dem).

Tidning

Intressant var även att läsa en artikel som vi fick ta del av hos en AB-vinproducent. Det var tidningen ”Que Choiser” som undersökt hur mycket rester av bekämpningsmedel det fanns i olika franska viner. För att uttrycka sig diplomatiskt: Det var en markant skillnad

Men om perspektivet är att bekämpningsmedel försvinner, att de är nödvändiga eller att de är bra för naturen så spelar det ju ingen roll om vi dricker champagne som innehåller 228 μg bekämpningsmedel/kg vin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *