Det är CSA som är ”grejen”

Kan bara instämma i Sara Bäckmos lovsång till odlandet. På hennes Instagramkonto skrev hon häromdagen ”Vem kan vara utan en plätt att odla? Det här är livet!!!” Även om det som skrivs på Instagram och Facebook inte är verkligheten utan snarare hur vi vill att andra ska uppfatta vår verklighet så är det så jag känner när jag går in i växthusen, tunneln eller jobbar i köksträdgården. ”Det här är livet!!”  Eller som när Mats och jag tog en timme och mätte ut var nätet för fruktträdgården ska sitta. Samma känsla: ”Vilken förmån att kunna göra det vi gör, planera en fruktträdgård! Det här är livet!!”. Visst jobbar vi mycket och hårt emellanåt, men stunder som dessa gör det värt jobbet och att vara upplåst större delen av året.
Du som följer och läser bloggen får kanske en ”deja vu”- upplevelse och tänker att vi stakat ut projekt tidigare och då blev det inget av. Det kan jag förstå i så fall för bilderna skiljer sig inte så mycket och den gången blev det inget av det projektet. Skillnaden här är att vi har redan fått finansiering för att hägna in för en fruktträdgård och denna gång är vi inte beroende av varken Lantmäteriets regler , grannars krav på ersättning eller vägförenings önskningar och beslut. Den stora utmaningen är dock som vanligt tiden & prioriteringarna …

I år är det extra roligt att odla och jag har känt efter varför och kommit fram till att en viktig anledning är CSA, att vi har våra andelsägare. Det är superstor skillnad mellan att odla och sen sälja till butiker, restauranger eller i gårdsbutiken jämfört med att veta vem vi odlar åt redan när vi sår. Vi vet att om vi får massa bönor så får vi också glada andelsägare. Vi vet att vi kan testa nya ovanliga sorter och vi kommer att få respons/feedback som gör att vi lär oss alternativt få beröm och sträcka på oss  i flera dagar för att många fått något extra som inte går att köpa i en vanlig butik.  Grönsakerna är redan sålda! Vi delar risken eller som jag vill uttrycka det ”Vi delar möjligheterna” och för mig som odlar blir det extra tydligt för jag vågar mer.  Kan inte minnas vilket år vi odlat så många helt nya grönsaker och sorter. Vi vågar prova mer och vi vågar så större mängder. Det är faktiskt väldigt viktigt för när vi sår små mängder så prioriteras inte dessa oavsett vilken ”omvårdnad” det gäller. Mao är det större möjlighet att odlingen lyckats när vi sår 500 frön jämfört med när vi sår 100 frön. Kan låta knäppt men vi börjar lära oss hur vi funkar nu.

Idag hade vi CSA-fika och restaurangen fylldes av andelsägare som ville fika tillsammans och få höra vad som är på gång och få se hur det växer i växthusen. Självklart kom det frågor om ICA:s Entreprenörspris och när vi får veta vem som vinner och vi berättad att vi är inbjuda till den 3:e maj när vinnaren skall koras. Alla var överens om att det är en stort att vara en av finalisterna och utvald bland 200 st nominerade. Har du missat att rösta så har du chansen t.o.m den 17:e april (här).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *