CSA, Andelsjordbruk, Andelsträdgård – vad är det

CSA, Andelsjordbruk, Andelsträdgård – vad är det

Andelsjordbruk, CSA (Community Supported Agriculture) startade i början av 1970-talet i Japan – då som en konsumentrörelse pga oro över den konstgödning och de kemikalier som användes i odlingarna. Denna rörelse spred sig sedan till Schweiz, USA, Frankrike och kom till Sverige i början av 2000-talet. Antalet CSA-gårdar växer i Sverige och finns det cirka 45 företag som driver Andelsjordbruk på sitt sätt. För även om vi kan se det som en modell så finns det många olika sätt att anpassa den efter företaget, platsen, personerna som driver gården/företaget.

Under 2017 hade Hornuddens Andelsträdgård 32 andelar och största andelen av dessa var redan uppbokade och betalade  i februari. Vi frågade våra andelsägare vad de ser som största förmånen med att vara en del av Hornudden och fick bland annat dessa svar.

  • Vi bidrar till hållbar livsmedelsproduktion och får riktigt färska grönsaker.
  • Det är perfekt om man strävar efter att äta vad som är i säsong.
  • Man behöver inga avancerade och tidskrävande recept för att laga god och näringsriktig mat med färska råvaror som smakar massor och är odlade på ett hållbart sätt.
  • Det är lärorikt. Vi uppskattar möjligheten att få insyn i allt det jobb som ligger bakom det som hamnar på våra tallrikar. Det gör att det blir något mer än bara grönsaker, delaktigheten ger oss samma extrakrydda som när vi odlat något själva.
  • Vi får de bästa grönsakerna – och de är närodlade!
  • Det är gott för magen och gör gott i själen