#Blogg100/19 Strängnäs Näringslivsdag 2017

I år hade vi inte möjlighet att delta på Strängnäs Näringslivsdag och ska jag vara ärlig så har jag hellre tre cateringar och en fest i restaurangen än riggar för två mässdagar med allt vad det innebär gällande förberedelser, efterarbete och två dagars ”arbetsbortfall”. Okej, okej – jag förstår att det inte är okej att skriva så för visst finns det flera positiva delar med att vara med på en lokal mässa. Men vi hade inte klarat att både genomföra våra cateringuppdrag i helgen och deltagit på mässan så denna gång handlade det alltså om ett väldigt lätt val.

Precis som förra året så var mässplatsen Svenska Hem Arena. Sist fanns vi på plats och Mats hoppade på ett ben och sålde rökt chilisås. Jag gick mest runt och minglade. Förra året var det bara en dag och jag kan förstå att man utökar till två dagar för att ta vara på det jobb som läggs ned i riggandet med vissa montrar. Dessvärre blir det svårare för oss att vara med för två dagars mässa är två dagars arbete som ska jobbas i fatt. Jag har inte hört så mycket än från de som var med i år gällande besökarantal, men efter förra årets mässa hördes fler som tyckte att lokalen var för stor sett till antalet utställare och besökare.

Något annat som förvånar mig gällande Strängnäs Näringslivsdag och gala är att det inte längre delas ut något Miljöpris/Hållbarhetspris. Vad jag kan se så gjordes det inte 2016 heller. För sex år sedan, 2011, fick vi Strängnäs kommuns miljöpris och det var väldigt stort för oss och en bekräftelse på att vi var på rätt väg. Därför förundrar det mig att det inte längre delas ut något sådant pris. Det ligger ju ännu mer i tiden nu att att vara hållbar inom och med sitt företagande.  ”I kommunens arbete med att ständigt bli bättre och bättre är miljöfrågorna viktiga.” Visst vore det väl bra då om kommunen uppmuntrar företag som lägger resurser på att bidra till en hållbar framtid trots att man kanske inte kan räkna hem investeringar och tid förrän om många år. Det skulle inspirera andra företag att följa samma väg. Men okej, jag kan förstå att det tar resurser att hitta lämpliga kandidater, kolla dem och sen nominera och välja – fast visst vore det väl satsade pengar. Vi behöver ju förebilder.

Extra bra tror jag faktiskt att det vore om det INTE var företag i de gröna näringarna som lyftes fram utan helt andra branscher där man förstått vårt ansvar för kommande generationer. Det skulle få en pedagogisk effekt om media sedan kunde följa upp och visa på hur man kan driva företag hållbart på olika sätt – vi behöver kreativa förebilder och de som visar att det mesta är möjligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *