Hornuddens andelsträdgård

Under 2017 startades Hornuddens Andelsträdgård och vi lärde oss mycket detta år. Tillsammans med våra andelsägare utvärderade vi 2017 och planerade 2018.

Att vara primärproducent är ett osäkert företagande där väder & säsong är faktorer som har stor inverkan på företagets hållbarhet. Med ett direkt samarbete mellan odlare och konsument så skapar vi större förutsättningar för ett hållbart trädgårdsföretagande och du som konsument garanteras fräscha ekologiska produkter och ges möjlighet att påverka och bidra till odlingen. Andelsträdgård innebär en nära relation mellan oss producenter och dig som konsument.  Genom att köpa en andel av årets odling och betala i förskott (innan 30 april 2018) gör du det möjligt för oss att täcka uppstartskostnader och våga satsa! Att vara en del av vår andelsträdgård innebär att vi tillsammans delar både risker och framgång – under 2017 blev det mycket zucchini och purjo men inte så mycket broccoli och blomkål som vi planerat. Under några veckor under sommaren hade vi inte någon gurka, men i stället hade vi fin gurka även i september – vilket är en del av dealen. Dela ”glädje och sorg”.

Hur går det till på Hornudden?
Vi plockar ihop en grönsakslåda till dig, med en mix av färska KRAV-grönsaker från våra odlingar – veckovis from början på juni till slutet av oktober. Under den tiden får du 20 grönsakslådor levererade till ett av våra utlämningsställen i Strängnäs, Enköping, Mariefred, men du är även välkommen att hämta din låda på Hornudden. Vår målsättning är att veckolådan ska innehålla minst 7 olika grönsaker med ett sammanlagt värde som motsvarar det fasta priset. Självklart varierar urvalet efter säsongen. Som ett exempel kan en original låda innehålla:
1 kg tomater,  0,25 kg körsbärstomater, 0,25 kg cocktailtomater, gurka, sallat, zucchini, lök, 1 kg potatis, betor och veckans spec. som är kopplad till det som skördats just den veckan.

Du kan följa oss genom säsongen genom våra nyhetsbrev, Instagram, när du är andelsägare även vår grupp på Facebook och vår blogg. Vi har även arbetsdagar för de som vill ta del av vårt dagliga arbete (frivilligt) samt träffar bara för att träffas.

Under våren 2018 erbjuder vi även en ”Vårlåda” under april och maj. Innehållet i den är örter, sallat, gurka och det vi har att skörda i växthus och tunnel. Endast 20 andelar denna vår. Priser och info olika lådor hittar du här

Välkommen att höra av dig med frågor och funderingar på kontakt@hornudden.net men även för mer info och anmälningsblankett och vill du ha kontakt med någon av andelsägarna så går det bra att maila Bie.

– Om du vill veta mer om hur andra gårdar/företag i Sverige tänker och jobbar – lyssna på Nybrukarnas pod.