Återanvändning

Jag tillhör dem som har svårt att slänga saker (böcker, tyg, kläder etc) utan lever i tron att för eller senare kommer någon att bli glad åt det jag sparat och det kommer till (stor) nytta. Dessutom ser jag det som en miljöinsats eftersom det trots allt ligger mycket energi bakom all produktion. Oavsett om det är en kappa som jag sydde för 20 år sedan eller en bok som jag köpt på auktion för 40 år sedan. Alla mina anhöriga och vänner delar inte denna centrala insikt.

Visst är det optimalt om vi kan använda ting, saker etc. mer än en gång (eller ett skede i livet). Värdet mer än dubblas på något sätt. Riktigt skoj var det nu när Mats, Anders, Tord, Tyler och Andreas röjde ur golven i övervåningen i vårt hus. Förutom att det fanns mängder av veckotidningar från 40- och 50-talet så samlade de upp sågspånet i säckar för att sedan elda det i  flispannan. Vilken känsla! Det spån som farfar mfl. ”isolerade” golvet med på 40-talet värmer nu vårt lilla växthus där det växer rucola. Snacka om återanvändning.

Det känns effektivt att mycket av den utrustning vi har i företaget har fått en ”andra chans” här – som exempel maskiner och bänkar i restaurangköket, växthusen, tunnlar, flispannan, skrivbord etc. Just nu är Mats faktiskt på väg hem från Stockholm efter att ha hämtar ett ”blocket fynd” till nästa projekt. Det är nog en livsstil. Eller?

storklas och lillklas

Sidan ovan är scannad ur Hemmets Veckotidning, 26:e december 1947. Klicka här för att läsa serien i fullformat.

När vi röjde ut övervåningen fick  barnen komma hem och ”ta vad de ville ha” av det som fanns i garderoberna och sparats i x antal år. De kastade sig inte över kläder, leksaker och böcker, men en och annan grej fick resa till Uppsala.

Idag har farbror Bernt varit på plats hela dagen för Johan har hans brunrandiga finskjorta från början av 80-talet på sig. Ska erkänna att det känns lite konstigt att se sonen i farbrors skjorta för de är inte så olika med sitt skägg. Bernts hade dock en djupare nyans av grått. Hos mig infinner sig en värme och glädje vid tanken på att jag nu jobba här hemma på ”Udden” tillsammans med äldste sonen – för 25 år sedan var det farbror Bernt och jag.  Men skjortan är densamma….

2 Comments on “Återanvändning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *