Äpplen & Tjurar

Det är ständigt återkommande, men en av de svåraste utmaningarna som den ekologiska livsmedelsproduktionen har framför sig är att utbilda och informera sina konsumenter. De senaste veckorna har jag fått två väldigt tydliga exempel. Nu på sensommaren så blev jag med äppelodling. Jag är löjligt förtjust i äpplen och allt som kan produceras av dem. Men trots att jag genom åren har låtit som en LP-skiva med hack med mitt ”Lite skorv är inget fel.” och ”Konsumenterna måste vänja sig vid några fula fläckar” så finner jag mig själv stå där och sortera ut bara perfekta äpplen till försäljning som frukt. De med minsta lilla fula märke åker i mustningshögen. Must är i och för sig gott det också, men när jag väl stod där, med mina egna äpplen, så litade jag inte på konsumenten. Jag förutsatte att de som skulle få se mina äpplen skulle döma ut 60 procent av dem på utseendet. För det är inte insidan som räknas när du väljer äpplen i affären. Blicken har vant sig vid äpplen där form och färg är identisk i hela lådan. Blanka och utan en enda fläck.

SONY DSC

Några få dagar senare befinner jag mig i restaurangen. Vi har precis fått in en hel tjur (slaktad) av rasen Ringamåla, en utrotningshotad gammal lantras som fått beta gräs i två år här ute på Aspö. Vi som jobbar i köket är uppspelta, det är inte ofta vi kan servera utrotningshotade djur. Vi provsteker en bit entrecote, vår favorit bland styckdetaljerna som är färdiga för pannan. Det är tydligt att det är ett djur som gått fritt och betat gräs. Ekologiska kor av svensk lantras som gått och betat 5 kilometer från restaurangen. Låter ju lättsålt.
Efter ett tag kommer ett sällskap på 9 in, en av gästerna frågar hur länge det är hängmörat.
-Tio dagar, svara jag myndigt, men samtidigt så inser jag att det inte handlar om antalet dygnsgrader. Han vill bara ha en garanti för att köttet inte är segt, vilket det inte är. Men är man van vid stillastående majs- eller sojamatad kossa så är det här något helt annat. Vilket jag försökte förklara men jag tror du kan gissa vad de beställde. Fisk.

Det är här det blir stökigt. För vi har väl alla lärt oss att kvalitet kostar men vad är kvalitet i sammanhanget? Är det symmetri och marmorering eller är det biologisk mångfald och giftfri mat?

Nästa inlägg skall vara ett recept, jag lovar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *