Äppeltider

Rackarns vilket fokus vi har på äpplen nu! Inte nog med att Johan har sin Mustoutlet med provningar i tältet under lördagar och söndagar utan det är äppelplockning nästan varje dag och i köket är det äppelchutney som gäller nu. Vi gör en chutney med ingefära & chili som funkar bra i wrapsen som vi sålt i caféet. Under våren började vi fundera på wraps, men fick inte till tunnbrödet (det sprack när vi vek det) – nu har vi fått till tekniken och enligt flera gäster så är ” de bästa wraps” de ätit. Riktigt skoj var det när en hushållslärare från Norrland skulle ge sitt omdöme och vi höll andan för alla vet ju att norrlänningar kan sitt tunnbröd;)Vi kunde andas ut för även hon tillhör gruppen som gett ”mer än godkänt” i betyg. Mao blir det wraps även i vår för årets sista är redan såld i caféet.

Under marknadshelgen flyttar vi upp den matiga delen och erbjuder soppa, bröd och äppelpaj (förstås) på buffé (kl. 12-16) Tre sorters soppa, tre sorters bröd och tre sorters äppelpaj/kaka kommer att finnas att välja mellan.

Äppelpaj och äppelkaka
I år har vi gjort äppelpajerna med kokos. En ”vanlig” smulpajdeg, men vi har bytt ut 1/3 av mjölet mot kokos och en 1/3 till havregryn. Rätt mycket äpplen med kanel i botten och sen ett täcke med degmixen – som ett lock. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter så att den blir gyllenbrun. Hos oss blir det gärna äpplet Discovery.

Du som hellre vill ha äppelkaka bör testa detta recept. Helt suverän är den kakan.Vi gör den med pumpamassa eller solrosmassa istället för mandelmassa så att så många som möjligt ska kunna njuta av den. Äppelsorter vi helst använder är Rubinola eller någon av de olika ”Coxarna”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *