Andelsjordbruk – ett bidrag till vår självförsörjning!

I dagarna har fokus varit på Sveriges beredskap vid eventuell krissituation, sabotage etc och man lyfter även fram att vi som medborgare bör se till att ha viss beredskap både vad gäller mat och utrustning. För ca ett år sedan jämförde Norrbottens Kuriren Finlands beredskapslager med det svenska. Finland klarar energi och mat i ca ett halvår och i Sverige är det max tio dagar som gäller. Det finns en historisk förklaring till skillnaden mellan länderna men det hjälper inte oss i Sverige om något krisartat drabbar båda länderna så kommer finländarna att vara både mer mätta och inte så frusna som vi.

Ofta pratas om energi, drivmedel och internet i dessa sammanhang och maten förväntas butikskedjorna ansvara för. Men så enkelt är det inte: ”Om kriget kommer skulle hyllorna i butikerna gapa tomma redan efter ett dygn. Centrallagren skulle inte klara sig längre än cirka en vecka” .(Aftonbladet 13 jan 2018).

Vad gör du för att känna dig trygg om det som inte får hända ändå händer – en sprängd viktig elcentral, förgiftat vatten, brist på diesel/bensin eller annat. Vi kunde se i höstas vad ”några bakterier” i dricksvattnet ställde till det (Sörmlands Nyheter 6 okt 2017).

Att odla sin egen mat är ett bidrag till vår beredskap, men alla har inte tillgång till 500 kvm odlingsmark och heller inte kunskap, tid, tillgång till vatten… Kanske vill man inte heller! Det är där Andelsjordbruk/Andelsträdgård är ett viktigt bidrag till ”mattryggheten”. Ett enkelt, schysst, engagerande (om du så vill) och nära sätt att garantera dig om att få färska, ekologiska och närproducerade grönsaker. Så här går det till hos oss och bor du inte i närheten så kolla in här om du har någon andelsträdgård i närheten. Som du ser är inte sidan uppdaterad (vi finns inte med på listan) så för att vara säker kan det vara bra att skicka ett mail till Linda och kolla om du har någon i närheten.

Välkommen att maila Michaela om du bestämt dig för att du vill bli andelsägare i vår Andelsträdgård. Maila Mats och mig om du har frågor.
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *