Advents mest efterfrågade recept

Det ingår och är en rolig del av att servera julmat under några veckor. Vi vill inspirera och ge idéer till variation och/eller helt nya sätt att tänka kring julmaten och gärna med koppling till ett grönare bord och givetvis att du ska välja ekologiskt.

I detta fall är det recept jag menar. För ca tre veckor sedan berättade jag om vårt första julbord och att vi fick förfrågan om både recept och att vi borde ha en kokbok för försäljning. Oftast är det samma recept som efterfrågas. För fem år sedan var  Saffranslöken ny på julbordet och det var den som många ville ha receptet till. I år har det definitivt varit Matjessilltårtan.

”Bästa silltårtan jag ätit!”, ”Helt underbar”, ”… och så snygg” är några kommentarer som fällts i år. Receptet kommer ursprungligen från boken ”Smörgåsbord” och den boken fungerar som vår julbordsbibel. Inte så att vi följer recepten helt, men de är underbart inspirerande och det behövs ibland när vi vill göra något nytt. Här kommer receptet:

Matjessilltårta
300 g grovt surdegsbröd av råg, renskurna kanter
100 g ekologiskt smör
– Skär brödet i bitar och mixa det till smulor i en mixer
– Häll i det smälta smöret och kör några varv till
Klä en form (20×30 cm) med plastfolie och fördela sen smulorna jämt. Pressa den hårt och gör ytan slät med en stekspade eller liknande. Ställ kallt.

300 g Matjesillfiléer MSC
1 mellanstor rödlök EKO
1 msk gräslök EKO (om det är säsong)
1-2 msk dill EKO från frysen eller färsk
3 gelatinblad eller Agaragar
4 dl créme fraiche EKO
200 g färskost EKO
Skär matjessillen i fina bitar, hacka rödlöken så fint du kan, hacka gräslök och dill. Blanda sen allt tillsammans så att det blir jämt fördelat.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten (alt. följ instruktionerna på AgarAgarpåsen) i ca 5 minuter. Mixa färskosten och créme fraichen med mixer.
Värm ca 1,5 dl av ostmixen så att det blir ca 40 grader och smält sen ner gelatinbladen. Blanda sen ner den varma mixen i resten av den kalla ostmixen.
Tag ca 1/3 av ostmixen och blanda i fiskblandningen. Häll sen fisksmeten i formen på brödbotten och släta ut den. Därefter tar du den ostmix som är kvar och häller försiktigt över den utslätade fisksmeten och tar en spatel och slätar ut så att ytan blir slät, blank och fin. Om det sticker upp lite fisk eller örter är det bara att peta ner den i det vita.
Ställ kallt några timmar och skär sen i 36 bitar. Dekorera med örter, gräslök eller vad säsongen bjuder. Vi föredrar små bitar och att de som vill kan ta två i stället för att riskera att de inte äts upp.

Denna matjessilltårta passar lika bra till jul, påsk, midsommar som till förrätt när som. Den är dessutom kul att göra.

  • OM det inte blir perfekt slätt och det är viktigt för dig – gör bara ett nytt lager med créme fraiche/gelatin och bred ut. ”Gör om – gör rätt” som vi brukar säga här;)

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *