17. Carbonara och inspirationsbrist

Jag tycker om att vara den som kommer med lösningar. Den som kommer med lösningen, den slutgiltiga, uppenbara och självklara lösningen som avvisar problemet i all evighet. Det är förvisso ett återkommande manligt tema. Enligt alla genusfördomar så är vi problemorienterade och vill allt som oftast ha en snabb lösning på problemet. Det kanske även har lite med ålder att göra. Det var inte förrän jag började närma mig trettio som jag började inse att ibland kanske man bara vill prata om problemen, inte bara lösa dem på en gång.

Ett problem som jag inte har någon snabb lösning på är problemet med inspirationsbrist. Jag hade inte tänkt på det särskilt mycket innan matsamtalet vi hade i Mariefred. Det var först i den diskussionen som jag insåg att det är ett av de stora hindren för att vi alla skall äta i säsong och ekologi. För att kunna laga mat utifrån en råvara och inte ett recept är något som kräver både erfarenhet och en viss mån av inspiration. Det faktum att maten för många inte alls är något lustfyllt och härligt utan bara ett ångestladdat måste är ett problem. Det är dessutom ett problem som ofta förs vidare till nästa generation, och matindustrin gör det inte lättare för oss.

Trots att vi har mer än någonsin att välja på i butikerna och att vi har alla de senaste prylarna i vårt nyrenoverade kök så är inspirationen svår att tvinga fram. Ibland hjälper det inte ens med kokböcker från svenska kändisar. Faktum är att jag själv hamnade i en negativ inspirations spiral för några veckor sedan. Jag har säkert drabbats av det förr, men det här var första gången jag verkligen uppmärksammade det. Inspirationen saknades helt. Jag gick igenom hela butiken utan att få med sig något annat än två liter mjölk och tvättmedel. Väl hemma finns det inget varken i kyl, frys eller skafferi som verkar passa ihop. Ett halvår med rotsaker hade satt sina spår. Jag pratar ofta om att det är begränsningar som kan öppna upp för en annan typ av kreativitet, men den här gången så var det bara begränsningar.

Jag tog mig ur det på några dagar, men samtidigt har jag inga nya råd att ge. Det mesta blir lätt floskler och tjatiga upprepningar. Möjligtvis är det ett problem där samtal kan hjälpa. Det är inte alltid kul att laga mat och det är helt ok att äta gröt till middag ibland. Men vill vi åtgärda det på ett större plan så tror jag att det är i skolan vi kan skapa förutsättningarna för en matglad generation.

SONY DSC SONY DSC

 Pasta Carbonara

Mat för 4 p, total tid ca 20 min

Ingredienser:

100 g Bacon, Scan (182,92 kr/kg)

100 g Parmesan (433,00 kr/kg)

4 st ägg (3,16 st)

500 g Spagetti (16,90 kr/kg)

salt

svartpeppar

 

Tillagning:

Koka pastan enligt anvisningarna.

Skär Bacon i små bitar och stek på medelvärme tills de blivit stela.

Vispa äggen fluffiga med en nypa salt.

Häll tillbaka pastan i kastrullen  direkt efter att du hällt av vattnet och tillsätt ägg och bacon. Rör tills äggen bildar en krämig sås. Dock inte för länge. Vid en temperatur över 85 grader koagulerar äggen och du får pasta med äggröra.

Nymalen svartpeppar på toppen gör stor skillnad

SONY DSC

Kommentarer:

Laga inte mer än du äter upp vid ett tillfälle. Vill du mot förmodan ha till matlådan kan det var idé att tillsätta grädde. Annars får du äggstanning i  den micrade lunchlådan.

Vad kostade det?

20,37 per person. Fail.

Hur smakade det?

Stadigt. Man saknar någon form av syra. En fräsch sallad med portlack eller vinegrette hade varit bra till.

Slutsats:

Proppmätt.

Comments are closed.