15. Kyckling

Jag vet inte riktigt vad om gick snett när jag var på Coop häromdagen. Det faktum att jag kom hem med en hel kyckling med syftet att använda den till bloggen tyder på att jag inte kan ha varit vid mina sinnens fulla bruk. Vi äter ganska sällan kött  här hemma då min fru är fisketarian och det är sällan köttet lockar så mycket att jag är beredd att laga upp två måltider. Dessutom så har jag frysen full med kött, jag köpte en sjättedels kossa för ett år sedan och av det har vi knappt ätit en fjärdedel (1/24 ko per år mao).

Men nu gick jag i alla fall och köpte en kyckling. Jag ville ha en utmaning, som att det här projektet inte var tillräckligt utmanade. För att se hur utmaningen ser ut behöver vi göra lite räkneövningar: 1 st Bosarpkyckling (enda KRAV-kycklingen du hittar i handeln) väger ca 2,2 kg och kostar 99 kronor kilot. Så för att få portioner under 20 spänn med utrymme för tillbehör (typ 8:-) så behöver kycklingen räcka till 99×2,2/12=18 portioner. En inte alls så liten utmaning att lägga på en stackars liten kyckling.

Jag kände att om jag skulle ta mig igenom 50 recept utan att använda kyckling en enda gång så skulle det kännas lite som att jag fuskat. För vi är ruskigt förtjusta i vår kyckling i det här landet.18,4kg snittade vi på under 2012, och fågeln börjar knappa in på grisen som ligger på 26. Den tydligaste förklaringen på det är tveklöst priset. Kycklingen har över 50 års tid gått från 100 till 30 kronor i fast penningvärde räknat.

Jag skulle kunna hålla en lång harang om hur det funkar i konventionella hönsstallar, men det blir bara tröttsamt. Läs istället svaren från Bosarp vad det är som skiljer KRAVkyckling och ”vanlig” kyckling. Vill du ha mer information än så så kan du kolla in senaste numret av magasinet Hunger.

SONY DSC

Att jag köpte en hel kyckling istället för bara en del, skriva ett recept och sedan vara nöjd med det handlar mycket om att den del jag gillar bäst med kycklingen är fonden. Skall jag vara ärlig så är jag ingen kycklingfantast. Men en bra hemkokt kycklingfond är något jag kan sakna emellanåt. Så recept på kycklingfond kommer längre fram.

Jag har valt att dela upp kostnaden för kycklingen enligt följande: Ett bröst räcker till 4p. Låren räcker till 4p. Klubborna till 2p. Skrovet till 4p. Så 4×2+4+2+4=18. Det var inte helt omöjligt ändå. Vingarna låg dessutom kvar i kylen för länge så de fick katten…

 

Kycklingpasta

Mat för 4 p, total tid ca 30 min

Ingredienser:

1 påse  Fusilli, Saltå Kvarn (14,50 kr/st)

en nypa salt

1 kycklingbröst  Bosarp (99 kr/kg (199 om du köper bara bröstet)

en klick smör Arla (84kr/kg)

1 stor lök Änglamark (16,90 kr/kg)

1 röd paprika  Änglamark (89 kr/kg)

100g gröna ärtor (30 kr/kg)

2 dl grädde (42,00 kr/lit)

SONY DSC

Tillagning:

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Finhacka löken och skär ner paprikan och kycklingen i bitar.
Stek löken i en klick smör till transparens, lägg i kycklingen och paprikan, stek på medelvärme tills kycklingen börjar kännas fast, tillsätt ärtorna.
När ärtorna tinat helt tillsätts grädden, låt koka ihop någon minut.
Tillsätt pastan och rör om, smaka av med salt.

Kommentarer:

Snabbt, enkelt och barnvänligt på gränsen till publikfrieri. Till min stora förvåning så kändes det inte snålt på kycklingfronten.

Vad kostade det?

20,09 per person. Skulle dragit ned på grädden…

Hur smakade det?

Bra. Önskar att jag hade haft lite salvia eller dragon bara, det hade gjort stor skillnad.

Slutsats:

En kyckling räcker långt, om man är snål.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *