14. Den giftiga kanelen & mera gröt.

Del 14 av 50 i Maten som klassmarkör

Danska Fødevarestyrelsen kom i november fram till att danska kanelbullar möjligtvis innehåller så mycket kanel att man riskerar att komma över EU:s gränsvärden för kumarin, ett nervgift som finns i viss typ av kanel. Även om kvällstidningsrubrikerna målade upp domedagsscenarion där kanelbullarna förbjöds så handlade det främst om att minska mängden kanel i bakverken.
Reaktionerna blev såklart häftiga, knelbullen är minst lika aktad i grannlandet som här hemma, och det faktum att det från svenskt hål bara rycktes på axlarna gjorde inte saken bättre. Att vi, de pryda och dietfanatiska svenskarna skulle komma undan så lätt när de auktoritetsföraktande livsnjutarna i rött och vitt tog saken på stort allvar verkade otänkbart.

Att kumarin är ett gift är det ingen diskussion om och hur mycket man pallar beror såklart på hur stor man är och hur gammal man är. En sak som inte diskuterats är dock att det finns ett väldigt enkelt sätt att lösa det. Alla kanel innehåller nämligen inte höga doser kumarin. Det som allmänt kallas för matkanel, den där tjocka barken, tänk biten du skickar i gröten på julen, det är cassiakanel. Sen finns det även något som kallas för ceylonkanel. Förutom att de odlas på olika platser så är det olika typer, med olika smak. Ceylonkanelen har en lite rundare och fruktig doft med en liten hetta i smaken. Det numera obskyra tuggummit Big Red är ett bra exempel, den var smaksatt med ceylonkanel. Min personliga uppfattning är att den är mycket godare och mer aromatisk än cassia. Men kanske viktigast av allt: den innehåller mindre än en femtiondel av mängden kumarin. Så du kan äta 50 gånger så mycket bullar om du andvänder rätt sorts kanel.

Här på Hornudden så har vi nästan uteslutande använt ceylonkanel. Det är så stor skillnad att något annat aldrig har varit aktuellt. Jag hade ingen koll på kumarin då vi började köpa kanel i bulk, men det är en väldigt positiv bieffekt då jag en sommardag kan äta i alla fall fyra kanelbullar.
Så varför köper folk cassia om ceylon är så mycket bättre på alla sätt? Jo, av samma anledningar som man köper konventionellt odlad kanel.

kanel

Det är lätt att se skillnad på de olika sorterna, cassia (till vänster) är en enda tjock barkbit medan ceylon (till höger) är tunnare med flera lager av bark och lättare att flisa/mala. När du köper malen kanel så är det förstås omöjligt att veta vilken sort det är, men om det inte står utskrivet så kan du räkna med att det är cassia.

Så byt kanelsort och ät ohämmat med kanelbullar, svensk som dansk. Men håll dig till ekologisk och använd färskmalen. Precis som men peppar, kardemumma, nejlika och alla liknande kryddor så får du ut en fräschare och djupare doft och smak. Mitt tips är att köpa en kaffekvarn, den enklaste sorten som kostar runt 200 kronor och funkar nästan som en mixer. De är fullkomligt värdelösa som kaffekvarnar men som kryddkvarn är de jättebra.
Nu kanske jag hypar det här lite väl mycket, men färskmalen ceylonkanel är något helt annat än det bruna dammet du hittar i dagligvaruhandeln. Om du inte tror mig så är det bara att komma förbi Hornudden när caféet är öppet. Då får ni smaka på andra bullar. Med det så menar jag mina bullar, med ceylonkanel, nymalen ceylonkanel.

Risgrynsgröt

Mat för 4 p, total tid ca 60 min

Ingredienser:

2 dl  grötris Kung Markatta (40 kr/kg)

en nypa salt

4 dl vatten

en klick smör (84kr/kg, Arla)

6-8 dl  standardmjölk   Arla(11,90 kr/l)

ceylonkanel

kokossocker Kung Markatta (134,75 kr/kg)

mjölk till servering

Tillagning:

Koka upp riset med lite salt och en klick smör och låt koka i 10 min.

Tillsätt 6 – 8 dl mjölk eller mjölkfritt alternativ, kanelstången, rör om och sänk värmen.

Låt svälla på svag värme under lock i 30 – 40 minuter.

Rör försiktigt i gröten då och då.

Strö kanel och kokossocker över och servera med mjölk

Kommentarer:

Jag vet att julen är över men snön har ju precis kommit och här äter vi risgrynsgröt hela vintern. Dessutom kunde jag inte komma på något annat bra recept förutom gullar, och jag tror inte jag kommer undan med att kalla det en måltid. Receptet är helt och hållet snott från markattas grötrispåse. Det fanns inget att ändra i det receptet, förutom att jag gillar kokossocker på istället för rårörsocker.

Vad kostade det?

8 spänn.

Hur smakade det?

Jul.

Slutsats:

Ät gröt oftare.

2 Comments on “14. Den giftiga kanelen & mera gröt.

    • Hej! Vet faktiskt inte var du som konsument kan få tag i ekologisk ceylonkanel./Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *